Vem kan åka

Kan jag åka som trainee? Kriterierna för vem som kan åka som trainee kan skifta något mellan de olika värdländerna men generellt gäller följande:* Du måste ha fyllt 19 men inte vara äldre än 29 år för att få åka som trainee. Du får inte vara gift och inte heller ha barn.* Du ska ha körkort för bil. Att ha körkort för lastbil är ett plus men inget krav.* Du ska ha minst ett års erfarenhet inom det område du ska praktisera. Vill du åka till USA krävs där i regel fem års dokumenterad erfarenhet.* Det är ett plus att ha gått gymnasial eller eftergymnasial utbildning inom jord - eller skogsbruk (då är det lättare att få ihop den erfarenhet som krävs).* Då alla praktikantvärdar är engelsktalande måste du kunna detta hjälpligt (undantaget du som väljer att resa till andra länder i Europa, då gäller det språk som talas i respektive land).Du visar detta genom att visa skolbetyg samt vid intervjun som genomförs på engelska. Du ska också skriva en levnadsbeskrivning på engelska som lämnas till din värdfamilj. Är du rökare måste detta anges. Det är inte alla som accepterar rökning och om de gör det måste du vara inställd på att inte röka inomhus eller i bilar och traktorer.

När passar det att åka? När det är bäst att åka beror helt på vad det är du vill göra. Vill du jobba med mjölkkor är det mer flexibelt än om du vill jobba med spannmål. Vissa länder, som Kanada, tar endast emot trainees på bestämda ankomstdagar, exempelvis 1 april. Det är lättast att få plats till USA och Kanada på våren (från mars/april) och till Nya Zeeland och Australien på hösten(september/oktober).

När måste jag ansöka och vad ska jag göra? Se till att vara ute i god tid, minst 4 månader innan du har tänkt att åka. Ibland kan det tamånader att få en plats, särskilt om du har speciella önskemål om placering.Men det kan också gå fortare om du har tur.Det är många papper som ska fyllas i och det kan ta tid att få visum till vissa länder. Ta därför god tid på dig och börja med din ansökan tidigt.

Börja med att kontakta oss på JUF så fort du börjat fundera på att du vill åka så kan du få mer information från oss om de olika programmen. Vi skickar då ut våra ansökningshandlingar (detta gäller inte CAEP:s program i USA, där sker all ansökan på nätet). Du ska bland annat skriva personligt brev, CV, lämna in betyg från minst två olika anställningar och en kopia på dina skolbetyg. Detta ska vara översatt till engelska.Allt detta får du information om från oss då vi skickar dina ansökningshandlingar.Då vi fått in din ansökan ska du betala en anmälningsavgift till oss för att vi ska börjabehandla din ansökan.

juf@juf.se   Tel: 0150-503 90